de
en
nl
top

Ervaringen

Ervaringen en verhalen van mensen die Kirgizië hebben bezocht.

Hoe beschrijf je een ervaring, een doorgaande roes van intense beleving in een land waar je – oh schande -tot voor kort nooit eerder van had gehoord. Kirgizië, of Kyrgystan wij wisten zelfs niet waar het zou liggen Later pas weet je het weer in de geschiedenis terug te spoelen. Een land schuivend tussen de grootmachten Rusland en China.
 
Het land is net zo,  zoals je het in je fantasie kan voorstellen. Landschappen van een schaal die wij in Nederland niet kennen. Weids, groots, schaars bevolkt met mensen die vanuit hun traditie en gevoel weten hoe je gasten ontvangt. En oh, wat hebben wij daarvan genoten. Als gast even mogen meedeinen op het relaxte ritme van dit land. Gehurkt aan lange tafels vol heerlijkheden. Aan huis in de mooiste kamer, of in de besloten warmte van een yurt. De yurt, de het oeronderkomen van dit oorspronkelijk nomadenvolk, als heldere witte stippen ver in de einder van een groots groen landschap.
 
In onze zoektocht naar landen waar paardrijden deel uitmaakt van het leven kwamen we bij Kirgizië terecht. Bijna elk jaar maken wij, Els en Ruud, een reis die aansluit bij de wensen of gevoelens van een van onze neefjes of nichtjes. Mits ze ook zijn geslaagd voor hun eindexamen. Nu was Loes aan de beurt en haar hart ligt bij paarden. In Kirgizië worden ze min of meer op het paard geboren en rijden er tot op de oude dag op verder. Ook wij hebben dat mogen ervaren en Loes al helemaal. André en Gulzhan van Ala Too hadden een prachtige tocht voor haar uitgezet hoog door de bergen. Met gids en tolk en drie paarden voor de bagage trok het gezelschap  langs de lage sneeuwranden. Bouwden hun tenten op langs ruisende beekjes en kookten hun kost op rondom gesprokkeld hout.
 
Wij, Els en Ruud, reden in een auto aan de voet van de bergen parallel aan Loes  om na dagen ergens in een verlaten boswachtershut elkaar weer te ontmoeten.  En tussendoor bezochten we de mooie plekken die dit land kent. Wat we allemaal hebben gezien en beleeft, blijft scherp in onze geest geprent en dat willen we lang, nog heel lang met ons meedragen en zeker niet laten wegwissen door de waan van de westerse dag hier. Maar hoe beschrijf je een beleving. ?
Je moet er zelf heengaan en het ten volle ervaren. André en Gulzhan van Ala Too weten hoe ze dit voor je kunnen organiseren.
 
Ruud en Els, Rotterdam en Loes, Wageningen
Als iemand meer wil weten over onze ervaringen in dit mooie land kunnen ze via Andre Wolkorte contact met ons opnemen.. 
 

 

Kyrgystan, voor vertrek nog een groot vraagteken wat we daar konden verwachten. Verhalen op internet deden ons twijfelen of we door zouden zetten.
Na enig kontakt met Andre besloten we toch de stap te zetten om met z'n 3en een 2 weekse rondreis te boeken.
Maar wat een fantastisch land, bergen in de meest ongelofelijke kleuren, vriendelijke gastvrije mensen waar altijd eten op tafel staat voor onvoorziene gasten en meren die je gezien moet hebben om het te geloven.
Eigenlijk dachten we na vele andere reizen over wereld het meeste wel  gezien te hebben maar we vielen van het ene hoogtepunt in de andere. De ene vallei nog spectaculairder dan de andere, mensen die nog oprecht geinteresseerd zijn in hoe we dan in Holland leven maar ook alles over zichzelf blootgeven.
Met een paard tot 4000mter hoogte slalommen voor weer een bijzonder uitkijkpunt over een meer omringt door besneewde bergtoppen, slapen in een yurt waar de nacht nog echt donker is en je door de sterrenhemel eigenlijk niet wilt gaan slapen.Al met al een onvergetelijke ervaring.

Kees Kouwenhoven 14-09-2013

 

Ik verlang naar een reis buiten het gewone
een bestemming over welk men zegt "hoe ben je er op gekomen?"
Het drukke leven even achter me laten
geen commercie, geen reclame in de straten.

Een plek, waar de mens in mij tot puurheid komt.
Het leven met een rauw randje; niet vermomd.
Een nomadenbestaan zelf mogen ervaren,
is een gevoel dat mijn ziel brengt tot bedaren.

De mensen zijn hier nog mooi en echt,
een hartelijkheid die hun historie niet heeft verslecht.
De lach van de vrouw die buiten kookt,
terwijl haar man de oud Russische banja opstookt.

De geur van het vilt om je heen in de yurt,
Het puppy dat je vanonder de deurflap beloerd.
Al die menselijke levenstaferelen
mag ik op deze reis met gelijkgezinden delen.

Om nog maar niet te spreken van de natuur,
een oorverdovende stilte, verbroken door een wollig creatuur.
Een marmot slaakt om een steenarend een kreet
en duikt hobbelend in de grasbedekte grotspleet.

De speelse hop plaagt ons en blijft op afstand,
als we draven over de bergrand.
Het wuivend gras bij Chon Kemin,
golft nog na in de gedachten die ik spin.

Dertig tinten bruin heeft de vacht van een paard,
slechts de meest wijze paardenman heeft deze kennis vergaard.
Overdracht van vader op zoon,
weer zo'n voorbeeld van mijn eerbetoon.

Een eerbetoon aan Kirgizië en haar kloppend hart.
Issyk Kul tuurt naar je, vanonder een mistflard.
Terwijl de kilometerhoge bergen haar beschermen,
mag jij op de flanken rondzwermen.

Neem de duik, neem de vlucht en verlaat haar dan met een zucht...
Een zucht van verrijking.

Ayesha Sitter
(2012)

Wat we niet van plan waren gebeurde direct.
Nadat we vanuit het drukke Bishkek met de four-wheel-drive en chauffeur André een weids dal in waren gereden. We klommen tóch op zo’n mooi paardje en trokken de bergen in. Wondermooi. Langs bloeiende velden en door een wildstromende beek met onderweg een heerlijke pic-nic. Zittend op een boomstam genieten we van al het heerlijks. Lekkere broodjes, tomaten, allerlei andere lekkernijen, een feest om te zien. Voor ons kijken we uit over het dal met verspreid liggende dorpjes en daarachter de hoge bergen met gletsjers en sneeuw. Het is al helemaal O.K.

We overnachten in vilten yurts, de nomadententen van de Kirgiezen. Soms in een eenvoudig hotel en zo nu en dan bij een gastgezin. Hier beleven we het echte Kirgizische leven en ervaren hun gastvrijheid. Onze vlotte vrouwelijke gids kan ons alles vertellen over het leven hier. Geduldig en kundig beantwoordt ze al onze vragen.  

In Karakol laat zij, haar oma komt overigens uit de Oekraine, ons zien waar ze gestudeerd heeft. “Zie je daar die bomen? Daaronder zat ik met m’n vriendinnen tussen de middag en droomden over onze toekomst”.
Dan gaan we weer de bergen in. En het is echt waar: de edelweiss bloeit overal.  Oostenrijkers en Zwitsers zouden er emotioneel van worden…... We rijden naar een plek waar de Kirgiezen ook hun vrije dag vieren. Dat begint met het slachten van een schaap. Zorgvuldig, schoon en met respect. Daarna wordt het vlees gekookt in een grote “wok”. Je ziet dat de mensen plezier hebben. Speciaal voor ons worden paardenspelen georganiseerd. Iedereen is vrolijk.

Nomadische families wonen in de zomer op de hooggelegen bergweiden. We gaan er naar toe, weer te paard. We zitten dan op zo’n 3500 meter en hoger boven ons zien we enorme gletschers tegen de bergen liggen. Op de bergweide zien we hoe zij hun paarden melken. Een paard geeft best veel melk. Hier hoedt men ook schapen en koeien en zo nu en dan een Yak. We krijgen kymys (paardemelk) en brood van het gezinnetje dat hier de hele zomer bivakkeert. Hun tent is klein. Een hard bestaan. Zouden ze wel beseffen hoe overweldigend hier de natuur is?

Zuidelijker gaan we naar de Caravanserai van Tasj Rabat. Gelegen in een dal dat Kirgizië met China verbindt. Hier overnachtten vroeger de karavanen met zijde en andere handelswaar. We wandelen langs een heldere beek en over frisgroene weiden in de richting van China en hebben even het gevoel van de reizigers van toen: “Daar ligt China, achter die pashoogte”.

Dit is een historische plek, fascinerend. Ver in het dal onder ons kruipen de Chinese vrachtwagens nu met hun waren over een brede zandweg omhoog naar de grens met China. Grote stofwolken markeren hun route. Een pashoogte is vernoemd naar Marx, Engels, Lenin en Stalin; de MELS-pas. Een ijzeren kunstwerk getuigt nog van die Russische tijd. De geschiedenis is overal dichtbij.     

Wij reizen verder over smalle wegen, soms door een rivierbedding en over hoge passen naar het blauwe Song Kul-meer op 3000 meter hoogte. Wat zijn we blij dat we een goeie chauffeur hebben met een fijne auto!

Tijdens een wandeling worden we gewenkt door de vader van een Kirgizische familie. Weer krijgen we een kom gevuld met kymys, de frisse paardemelk en lekker brood met zelfbereide boter erbij. Vader en moeder gaan door met het werk. Ze maken kleine yoghurtballetjes. Die droogt men in de buitenlucht. Later worden ze verkocht op de drukke Oost-Bazar van Bishkek als lekkernij. Gezonder kan haast niet. Of het moeten die heerlijke vruchten zijn. Zoals appels, meloenen, aardbeien en abrikozen, die je overal langs de wegen kunt kopen.  
Kirgizië heeft ons hart geraakt.

Anneke en Steven Meijer.
(juli 2011)
 

Kirgistan

Wir haben in der Vorsaison, im Juni 2011 eine Fotoreise durch Kirgistan gebucht, da wir viel bei T. Aitmanow über dieses schöne Land gelesen haben und es uns reizte, es mal zu besuchen.

Wir haben ein ganz tolles, abwechslungsreiches Land erlebt mit so vielfältigen Landschaften auf relativ kleiner Fläche – das kann man sich gar nicht vorstellen. Es reichte von Hochgebirgslandschaften, Gebirgen in verschiedensten Gesteinsformen und –farben,  über Mondlandschaften, ausgetrocknete Flussläufe, tolle Sommerweiden mit Jailoos und den dazugehörigen flachen Hochtälern. Weiterhin gab es tolle Gebirgsseen, den strahlend türkisen Narym, einen Salzsee und den großen schönen  Issyk-Kul .

Diese Rundreise hatte so viele Erlebnisse, dass man das alles gar nicht einzeln beschreiben kann. Aber die Übernachtungen auf den Sommerweiden in den Jurten waren einfach unvergesslich. Rundherum nur Natur pur mit den vielen Herden von Pferden, Ziegen und Schafen. Dazu weitere Tiere, die zum „Haushalt“ gehören, wie Hunde, Gänse o.ä.
Wenn man Nachts aufwacht, denkt man einfach, dass man in einer völlig anderen Welt ist, man ist scheinbar allein auf der Welt, evtl. hört man ein paar Tiergeräusche, da diese direkt bei der Jurte grasen. Ein tolles Erlebnis.

Die Bevölkerung ist sehr gastfreundlich und man wird mit den Köstlichkeiten des Landes total verwöhnt. Es ist eine tolle Atmosphäre in der Jurte auf dem Boden zu sitzen, diese Umgebung in der Jurte zu genießen und die Köstlichkeiten Kirgistans zu verspeisen..- man glaubt gar nicht, was mit so einfachen Mitteln, wie Sie dort oben vorhanden sind, alles auf den Tisch bekommt...

Kirgistan ist mehr als eine Reise wert – da muss man einfach hin – jeder der die Natur liebt ist hier genau richtig......

Im Nachhinein, wenn wir unseren Freunden unser Fotobuch gezeigt haben, waren alle immer ganz erstaunt, wie vielfältig dieses Land ist – oftmals sieht es aus, wie Amerika - der Grand Canon. Aber Kirgistan ist viel näher und auf diesem kleinen Gebiet viel vielfältiger – man muss nicht tagelang fahren oder sogar fliegen, um viel zu erleben. Sehr viele sind neugierig geworden – aber kaum einer traut sich. Das ist natürlich falsch, denn natürlicher und sicherer kann ein Urlaubsland nicht sein !!

Die Ausführung dieser Reise durch Alatoo-Reisen ist sehr zu empfehlen. Es war alles durchorganisiert und man hatte trotzdem mal Zeit irgendwo anzuhalten, wo man persönlich den Wunsch hatte. Auch die Absprache klappten prima – man war einfach immer gut aufgehoben. Auch dafür möchten wir uns nochmals bedanken.

Andreas und Angelika
(juli 2011)

 

In het najaar van 2011 oktober ben ik 2 weken in kirgizie op vakantie geweest veel vrienden hadden een vooroordeel wat doe jij in dat land maar na enkele vakanties in echt toeristische landen wou ik eens een keer wat anders en ik kan u wel vertellen dat het een prachtige ervaring is geweest.

Via Moskou ben ik geland in Bishkek (gevlogen met aeroflot prima vlucht) de eerste dag hebben we de markt aldaar bezocht geweldig hier was echt van alles te koop echt een bezoekje waard!

We hebben 2 weken rondgetrokken rondom het issyk kul meer en echt alleen maar vriendelijke en gastvrije mensen gezien ik vond het alleen verschrikkelijk jammer dat ik geen Russisch versta maar via Gulzhan (reisleidster) heb ik best wel leuke gesprekken kunnen voeren.

Kirgizie is een land met heel veel bergen woester dan Zwitserland en Oostenrijk ideaal voor mensen die van natuur houden paardrijden, wandelen en trekking tochten alles is hier mogelijk.

Ik heb nog lang alles niet gezien van dit land maar ik weet heel zeker dat ik nog een keer ga!

Rene Hassing Losser

 

Andre was both knowledgeable guide and gracious host as I toured the region of Lake Issykul with for several days n August 2011.
 
Using his rugged 4X4 we drove far up several deep valleys and explored the natural wonders of this region, including waterfalls, hot springs, and nomads' summer camps
 
The hiking trails wound up into remote canyons where we were surprised by the sudden appearance of yurt camps and grazing animals. A soak in the hot springs to relax the muscles topped off the day.
 
Another highlight was a seven hour horse trek to a view point high above the Lake with dramatic views  of its blue waters, followed by a meal with the nomads at a summer pasture camp set in an alpine valley.
 
More photo opportunties arose on our visit to the Seven Bulls, a series of colorful buttes.
 
I'll long remember the generous hospitality  of the Kyrgyz people, especially Andre's family who demonstrated a number of local customs.
 
His services can be highly recommended.
Christopher

 

Mijn eerste ervaring met kirgistan is al in 2004. In dat jaar ging mijn
vrouw met een medisch team naar Bishkek om operaties uit te voeren.
Mensen die brandwonden hadden en of andere oorzaken hulp nodig hadden van een plastisch chirurg werden geholpen. Ook die week kwam Alina met haar oma naar Bishkek. Alina was als baby ernstig in haar gezicht verbrand. Een hele dag heeft het team besteed om de meest noodzakelijke operaties te doen. Een jaar later is Alina  naar Nederland gehaald  met een tolk om in Enschede een nieuwe neus te krijgen waarvoor ze aantal weken in Nederland moest blijven.

Nadat Alina naar Kirgistan terug was gegaan ben ik me pas echt voor het
land gaan interesseren. Ik ben sinds 2007 4 keer in kirgistan geweest en
heb Alina bezocht en vrienden gemaakt. Het land heeft op mij een
onvergetelijke indruk gemaakt door de prachtige natuur de veelzijdigheid en de geweldige mensen. Voor iedereen is er iets te zien of te doen en Andre en zijn vrouw Gulzhan kunnen op maat voor elke reiziger een prachtig programma samenstellen. Vanaf het moment dat je uit het vliegtuig stapt tot het moment dat je reis helaas voorbij is kun je genieten van het prachtige land met een enorm rijk en veelzijdige
natuur. Een groot voordeel is de ongereptheid in Kirgistan doordat je in
het land kleinschalig kunt reizen en verblijven en er geen massatoerisme
bestaat.Andre maakt gebruik van tolken die de hele periode bij je zijn
en je deelgenoot maken van de natuur en geschiedenis van Kirgistan en
verder geweldig aardige mensen zijn.
Voor meer informatie kun je me mailen, burkink@hotmail.com of bellen
053-4332162.
Naar kirgistan gaan wil zeggen dat je een onvergetelijke reis zult
maken.

René Burkink
Enschede

Kim (Apeldoorn) :
"In de zomer 2007 hebben we 3 weken door Kirgizië gereisd, rondom het Issyk Kull meer. Dit was echt een onvergetelijke ervaring! Het is een prachtig land, de natuur is er ongerept en heel divers.  Het is alles-in-een: groene velden, rode bergen, gletsjers, zandstranden, meren en rivieren, woestijnlandschap met kamelen...

De bevolking en de nomaden in de bergen zijn erg gastvriendelijk. Het is een beetje 'Back to Basic', maar ze deden er alles aan zodat we ons welkom zouden voelen. 

Als je het leven in (en met!) de natuur écht wilt beleven, dan zit je in Kirgizië zeker goed. Ik ging ineens beseffen dat luxe en comfort eigenlijk overbodig zijn wanneer je de natuur en je logische verstand goed gebruikt.

Ik denk er nog vaak met veel plezier aan terug en ik ben ervan overtuigd dat een 'standaard vakantieland' nooit zulke bijzondere ervaringen kan opleveren."

 

Marlies (Den Haag):
Kyrgyzie: dat zijn eindeloze bergen in de meest fantastische kleuren. Dat zijn grote kuddes paarden die zich vrij over de bergweiden bewegen. Dat zijn vergezichten die je sprakeloos maken en in geen enkele foto zijn te vatten. Soms een paar joerten in de verte, rook uit de schoorsteen, wat duidt op een heerlijke maaltijd die wordt bereid. Want koken dat kunnen ze, de Kyrgyzische vrouwen. Een keuken met  Russische invloeden. Voedzaam en vers. En altijd is er genoeg.
Kyrgyzie is ook: een praatje  op een dorpspleintje. Een dorp met abrikozenbomen. Alle inwoners leven ervan en als de abrikozen rijp zijn dan komen de handelaren uit Rusland om deze beste abrikozen van Azie te kopen. Daarna is het feest met schapevlees en vodka. En veel verhalen. En soms wordt daar zomaar ineens een lied gezongen en hoor je de melancholie doorklinken van duizendenen jaren nomadenleven.
Kyrgyzie is ook: jonge mensen met mobieltjes en computers die studeren aan universiteit of hogeschool. Ze spreken over Europa en Azie en de lange weg die nog te gaan is in Kyrgyzie. En altijd klinkt in die gesprekken een grote liefde voor hun land door. Maar dat zal niemand verwonderen die hier ooit eenmaal is geweest. Kyrgyzie....., je kunt er alleen maar van houden.

 

 

 

 

 

 

  ak saiEven telefoneren onder het werk.