de
en
nl
top

Kirgizie

Kirgizië ligt in Centraal-Azië. Het grenst aan Kazachstan, China, Tadzjikistan en Oezbekistan. Het land heeft een oppervlakte van 199.900 km2. Daarvan is 90% bergland en 3,5% bos. Kirgizië wordt ook wel het Zwitserland van Centraal-Azië genoemd.

Het land ligt in het Tienjan- en het Pamirgebergte. De hoogste bergtoppen zijn de Pobeda Peak(7439 m), de Khan-Tengry (7010 m) en de Lenin Peak (7134 m). In Kirgizië zijn meer dan 600 gletsjers, die 4% van de oppervlakte van het land bedekken. Daarnaast zijn er meer dan 2000 grote en kleine bergmeren. Het bekendste is het Issyk-Kul, het op één na grootste bergmeer ter wereld. Het ligt op een hoogte van 1600 m, is 182 km lang en 60 km breed. Het meer wordt gevoed door 80 gletsjer rivieren. De langste rivier is de Naryn, 535 km lang. Ze ontspringt in het Tien Shan gebergte en stroomt in westelijke richting naar de vallei van Fergana. Samen met de Kara Darja is het een van de bronrivieren van de Syr Darja. Deze 2200 km lange rivier stroomt door Kirgizisch en Oezbeeks grondgebied en mondt uiteindelijk uit in het Aral meer.

Ondanks dat er weinig bebossing is, bezit het land de grootste walnootbossen ter wereld. Hierin leven reeën, beren, marters, wilde zwijnen, wolven en lynxen. In het hooggebergte vind men bedreigde diersoorten zoals de sneeuwpanter en het Marco Polo schaap. In de hoger gelegen delen leven veel roofvogels, zoals de zwarte wouw, de vale gier, verschillende adelaars en valken.
 
In Kirgizië leven meer dan 80 nationaliteiten, die ieder hun eigen cultuur, eigen tradities en eigen keuken hebben behouden. De nomadencultuur vindt men nog in Kirgizië en Mongolië.
 
Al duizend jaar is het paard de trouwe begeleider van de Kirgizische nomaden. Het paard begeleidt de mensen in hun volksmuziek en poëzie, legendes en sprookjes, gebruiken en tradities. Tijdens de traditionele feesten vinden er dan ook altijd paardenspelen plaats.
 
Kirgizië heeft een landklimaat. Boven de 4000 m ontstaan er alpine omstandigheden. Verder zijn er veel microklimaten die ontstaan door de verschillende hoogtes. Er is een groot verschil in zomer- en wintertemperatuur. De gemiddelde temperatuur in de winter is -10°C en in de zomer tussen de 20°C en 30°C. Het gehele jaar door kan men sneeuw vinden op de bergtoppen. In het voorjaar smelten de sneeuw en de gletsjers, waardoor er overstromingen kunnen ontstaan in de riviergebieden.
 
Kirgizië werd sinds 8e eeuw door Turkstalige stammen bewoond. Vanaf het jaar 1219 behoorde het tot het Mongoolse rijk onder leiding van Gengis Khan. Na zijn dood werd deze opgevolgd door zijn zoon Chagatai. Het noordelijk gebied bleef in Mongoolse handen tot de 18e eeuw. Het zuiden kwam in het begin van de 18e eeuw onder het bewind van de Kanaat van Kokand. 
Het Russische keizerrijk veroverde het noorden stap voor stap in de tweede helft van de 19e eeuw. De Russische bezetting duurde van 1876 tot het uiteenvallen  van de Sovjet Unie in 1991.

Op 31 augustus 1991 werd Kirgizië zelfstandig en werd Askar Akajew de eerste president.


 

 

 

Bergen van Kyrgyzstan.Een mooi uitzicht over de bergen van Kirgizie.

 

Het speelkwartiertje van de kinderen.Het speelkwartiertje van de kinderen.

 

jeti ogus

 De zeven stieren in de vallei van Jeti-Ogus.