de
en
nl

Reisinformatie

Klimaat
Kirgizië heeft een uitgesproken landklimaat. De winters zijn koud en de zomers zijn heet. In het voor en najaar kan het sneeuwen in de bergen. In de zomers is het aangenaam te verblijven in de bergen. De nachten in de bergen blijven aan de koele kant, deze kunnen rond het vriespunt zakken. Als morgens de zon weer verschijnt stijgt de temperatuur gemakkelijk naar de 24°C. Het weer kan aardig variëren, waardoor het raadzaam is om naast zomerkleding ook warme en regen kleding mee te nemen.

Beste reistijd
Juni, juli, augustus en begin september zijn de beste maanden omin Kirgizie rond te reizen. Het weer is dan stabiel en het merendeel van Kirgizie is bergachtig, waardoor de hete zomers aangenaam zijn. Een gemiddelde temperatuur varieerd van 24 - 35 °C is.
 
Taal
Kirgizisch is de officiële taal in Kirgizië. Daarnaast wordt er veel Russisch en een beetje Engels gesproken.

Vaccinaties
Vaccinatie voor een reis in Kirgizië worden aanbevolen door de GGD. 
 
DTP is de afkorting van Difterie, Tetanus en Polio, ziekten die we in Nederland gelukkig niet vaak meer zien. In het buitenland is het risico groter om ze op te lopen. Vaccinatie met DTP biedt bescherming tegen difterie, tetanus en polio. Indien u na 1-1-1950 geboren bent en alle kindervaccinaties gehad heeft, volstaat 1 prik. U bent dan 10 jaar beschermd. Indien u de vaccinaties nooit ontvangen heeft, adviseren wij drie prikken. Meer weten over DTP?
 
Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door een virus. Het virus wordt overgedragen door met ontlasting besmet voedsel en drinkwater. Een complete vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit twee prikken. De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming. Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar. Meer informatie over Hepatitis A?
www.ggdreizen.nl
 
Vliegtickets
Aeroflot, via Moskou 
Turkish Airlines, via Istanboel 
 
Informatie over parkeren op schiphol kunt u opvragen op de volgende website.
greenparkschiphol.nl
www.parkerenschiphol.nl
 
Visum
U dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst in Kirgizië. Een visum is niet nodig als u korter dan 60 dagen in Kirgizië verblijft.
www.visum.nl
 
Geld en Geldzaken
In Kirgizië wordt betaald met de Kyrgyzstan som (KGS).
De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vindt u op onze wisselkoers pagina.
Een overzicht van alle geldautomaten in Kirgizië vindt u op onze geldautomaten pagina.
 
Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Kirgizië 4 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het in Kirgizië 5 uur later.
Kirgizië kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.
www.landenkompas.nl/kirgizie/tijdsverschil
 
Ambassades en consulaten
96 Tynystanov Street,
Office 11
720000 Bishkek
Kyrgyzstan 
(+996) 312-690 565
Consul : Mrs Elena Yun - Consul
 
Kosmonavtov street 62
Renco building 3rd floor
Microdistrict Chubary
010000 Astana
(+7) 7172 555450, 24 uur per dag. 7 dagen per week bereikbaar.
email: ast@minbuza.nl
 
Geld
Som is de munteenheid van Kirgizië.
€ 1 is ongeveer 72 som. 1 US $ 67 som.
Nieuwe eurobiljetten worden verwelkomd in Kirgizië (50, 100 eurobiljetten).
 
In de meeste gevallen werken geldautomaten in Kirgizië met visa, enkele met maestro. Daarom is het belangrijk om contant geld mee te nemen. Wij adviseren ongeveer zo'n € 150 tot stand te brengen, - zakgeld voor persoonlijke uitgaven. Er zijn veel wisselkantoren in Bishkek, Karakol en Osh, zodat u kunt eenvoudig je geld te wisselen.
 
Elektriciteit
Het voltage is 220 V, 50 Hz.
In Kirgizië de problemen met de elektriciteit vaak gebeuren, vooral in landelijke gebieden. In de grote steden zijn er minder problemen. In de yurts is er geen elektriciteit. Breng uw zaklampen!